Hoe voorkom je op legale wijze dat je belasting moet betalen over je spaargeld? Financieel planner Paul van der Kwast kent nog een manier waar de Belastingdienst nauwelijks op controleert.
Een bekende truc is om vlak voor 1 januari – de peildatum voor de vermogensrendementsheffing (box 3) – veel geld van je spaarrekening afhalen en dat een paar dagen later weer terugstorten. Alleen kom je hier tegenwoordig niet meer mee weg. Het mag niet en de Belastingdienst controleert hierop.
Deze week stelde SP-Kamerlid Farshad Bashir aan staatssecretaris Eric Wiebes de vraag of ondernemers met een eenmanszaak de vermogensrendementsheffing niet kunnen ontlopen door privé-spaargeld in hun bedrijf te stoppen. Het terechte antwoord van Wiebes was dat dit niet zomaar kan vanwege de zogeheten vermogensetikettering. Als een bepaalde bezitting – zoals spaargeld – privé is, blijft dit privé. Idem bij een zakelijk bezit.
Overboeken met een reden
Toch zijn er omstandigheden waarin het denkbaar is dat je spaargeld overboekt naar je zakelijke rekening. Wiebes: “Bijvoorbeeld als deze gelden op korte termijn worden aangewend voor de financiering van een bedrijfsmiddel.”
Als je een auto van de zaak wilt kopen, mag je geld overboeken van je privé-rekening naar je zakelijke rekening. Maar daar moet je dan wel een zakelijke auto van kopen; je mag het niet laten staan tot 1 januari om zo de peildatum voor het box 3-vermogen te ontlopen.
Wat niet mag, is 'zomaar' geld overboeken van privé naar zakelijk. Zoals Wiebes zegt: "Het is in strijd met het leerstuk van de vermogensetikettering om gelden vanaf een privérekening naar de zakelijke rekening over te boeken waarbij deze gelden niet binnen de onderneming (zullen) worden aangewend."
Cash niet opnemen
Er is wel een andere manier om de box 3-belasting te verlagen: door cash op je zakelijke rekening niet op te nemen. Tot op zekere hoogte mag je geld op je zakelijke rekening laten staan. Niemand zegt dat je alle winst elk jaar moet opnemen; bovendien is altijd wat cash binnen de onderneming nodig, omdat je kosten maakt.
Dit geld valt niet in box 3. Je moet over de rente-inkomsten wel inkomstenbelasting in box 1 betalen, maar met een rente van vrijwel nul procent is dat geen grote aderlating.
Je mag dit niet eindeloos doen: het moet wel enigszins zakelijk te verantwoorden zijn. Met een half miljoen euro op de balans van een eenmanszaak die verder nauwelijks kosten heeft, kom je niet weg. Aan de andere kant: de fiscus controleert hier in mijn ervaring nauwelijks op.
Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl